Kom igång med ditt personliga brev

Ett bra personligt brev är otroligt viktigt när du söker jobb. Här har du chansen att berätta vem du är och varför just du är perfekt för det aktuella jobbet. Ditt personliga brev ska alltså anpassas efter varje jobb du söker! När ditt CV är klart kan du använda det för att söka flera jobb, men ditt personliga brev bör du lägga lika mycket energi på för varje jobb du söker.

Innehåll

Söker du ett jobb som du hittat i en platsannons bör du identifiera nyckelord i annonsen och berätta varför du uppfyller eller matchar dem. Det kan vara allt som generella ord som stresstålig och självgående till specifika kunskaper. Berätta när du klarat dig genom stressiga situationer, eller när du ensam drev ett projekt framåt, eller när du använt dig av de specifika kunskaper som efterfrågas.

Det är helt okej att vara personlig i det personliga brevet, men det behöver inte gå till överdrift. Försök hålla det på en professionell nivå, men avsluta gärna med fritidsintressen eller något annat som berättar mer om dig som person.

Du behöver inte berätta precis allt. Väck gärna nyfikenhet, du har gått om tid att utveckla och svara på frågor när du är på en anställningsintervju. (Men å andra sidan ska du inte vara för kortfattad heller, för då kanske du inte får komma på intervju och berätta!)

Ditt CV har till uppgift att snabbt och överskådligt ge en bild av dina kunskaper och vad du har gjort tidigare. Ditt personliga brev ska förklara varför du passar det jobbet du söker just nu. Upprepa inte uppgifterna från ditt CV i ditt personliga brev.

Form

Har du en ytterst speciell design på ditt CV kan du låta ditt personliga brev gå i samma stil, men för de allra flesta gäller att det bör följa standarden för brevmallar (som samtliga våra exempel gör). Om det är möjligt så använd gärna samma typsnitt och textstorlek i ditt personliga brev som i ditt CV.

Glöm inte dina kontaktuppgifter och att ange dagens datum (eller snarare det datum då du skickar in din ansökan).

Det personliga brevet bör inte vara längre än en eller maximalt två sidor. Får du inte plats bör du försöka korta ner meningar och formulera om dig så att texten blir kortare. Skriv korta stycken. Var konsekvent med typsnitt och textstorlek. Mycket luft gör ditt personliga brev enklare och roligare att läsa!

Andra tips

Här är ett par tips som inte passar riktigt i någon av rubrikerna ovan. Men först så tar vi det igen: anpassa ditt personliga brev efter jobbet du söker!

Trots det vi sagt ovan kan du faktiskt återanvända delar av ditt personliga brev - varje gång dessutom. Första meningen (där du berättar vilket jobb du söker) och sista stycket (där du kanske skriver några korta personliga rader om dig själv och som egentligen inte är så relevanta för den aktuella anställningen) behöver kanske inte skrivas om från grunden varje gång.

Kontrollera grammatik och stavning och leta efter sär skrivningar. Detta är fel som ger ett slarvigt intryck av dig alldeles i onödan. Använd rättstavningsfunktioner i din ordbehandlare och slå upp svåra ord i ett lexikon.

Låt ett par vänner eller kollegor gå genom ditt personliga brev och komma med konstruktiv kritik. Det kan ju vara så att du uttryckt dig oklart på något ställe, upprepat dig för mycket, eller missat en felstavning.

Spara alla personliga brev du skriver. Söker du två liknande jobb kan du återanvända delar av det du skrivit tidigare. Klipp ut meningar och formuleringar som du är speciellt nöjd med så att du lätt kan plocka in dem i framtida brev om och när det passar.

Tipsa dina vänner

Tror du att några av dina vänner skulle ha nytta av våra personliga brev? Tipsa dem gärna!

Annonser

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information.
Jag förstår!